Oesters openen in 7 stappen

Stap 1

Maak een theedoek vochtig en vouw hem vier keer tot een klein vierkant. Leg de theedoek op een plank en vouw de doek met uw duim wat open en leg er een oester in, met de platte kant boven, bolle kant onder en het puntige gedeelte (de hiel) in de opening van de doek, met het scharnier naar u toe.

Oesters op theedoek met oestermes
Vier keer dubbelgevouwen theedoek over oester

Stap 2

Leg uw vrije hand op de handdoek, zodat de oester klem ligt en geen kant op kan.

Stap 3

Steek met een oestermes of een stevig, puntig mes in het scharnier tussen de twee schelphelften. De lagen theedoek beschermen uw handen.

steek mes in scharnier tussen twee schelphelften
Steek het mes voorzichtig binnen de oester

Stap 4

Steek het mes voorzichtig naar binnen, forceer niets. Als uw lemmet goed geplaatst is, moet het mes doordringen zonder dat u teveel kracht hoeft te zetten.

Stap 5

Wrik dan met een korte draaibeweging de schelp open. Als het goed gaat, hoort u een klik van het breken van het scharnier.

Wrik met een korte draaibeweging de oester open
Maak het vlees los en snij de sluit

Stap 6

Laat het mes voorzichtig langs het bovengedeelte van de schelp gaan om het vlees goed los te krijgen en de sluitspier van de bovenschelp los te snijden. Houd de oester goed recht om te voorkomen dat het vocht eruit loopt, maar zet niet te veel kracht op de oester. Hoe moeilijker u de oester open krijgt, hoe lekkerder. De sluitspier houdt goed vast.

Stap 7

Verwijder de platte bovenhelft van de schelp en haal de oester in de bolle oesterschelp los door de sluitspier bij het scharnier (de donkere knoop) door te snijden. Gooi het vocht in de schelp weg. Binnen een paar minuten zal de oester opnieuw vocht aanmaken. Dit tweede vocht is heerlijk om te drinken, veel rijker en zuiverder. Haal eventueel gruis weg met de punt van het mes.

haal de oester in de bolle oesterschelp los door de sluitspier bij het scharnier door te snijden