Haai vissers!

‘Pas op voor de pieterman!’ Dat was de afgelopen tijd belangrijk nieuws voor de badgasten. Terecht: want dit beestje behoort tot de meest giftige vissen van Europa. Word je erdoor gestoken, dan is dat zeker geen pretje. Er wachten echter nog meer verrassingen in onze Zeeuwse wateren: Marcel Mos sloeg een gevlekte haai aan de haak in de Oosterschelde, liet de PZC* weten.

 

Ongevaarlijke, grote jongens

Die haai van Marcel was niet de eerste de beste. De Oosterschelde krijgt steeds meer en grotere haaien. De leden van Sharkatags van Sportvisserij Nederland vangen de haaien en plaatsen zendertjes om ze te volgen. Ze vangen zo haaien van 1 meter 80. Dat klinkt spannend, maar voordat we een nieuw programma voor Discovery Channel verwachten: het valt wel mee. In de Oosterschelde komt de gevlekte gladde haai voor en die heeft stompe tanden. Hij jaagt voornamelijk op kreeften en krabben.

 

Romantisch Neeltje Jans

De haai komt voor in de Noordzee, maar bij temperaturen van boven de 14 graden komt hij ook naar de Oosterschelde. De mannetjes komen uit het noorden en vrouwtjes uit het zuiden. Bij Neeltje Jans ontmoeten ze elkaar om te paaien. Het gevolg: in de zomer een Oosterschelde vol jonkies. Neeltje Jans is dus niet alleen de plek van onze heerlijke mosselen, maar ook de plek voor gevlekte gladde haaien. Waar de diversiteit aan vis daar afneemt, komen we deze beesten dus steeds meer tegen.

 

* Lees hier het hele artikel van de PZC: https://www.pzc.nl/schouwen-duiveland/steeds-meer-en-grotere-haaien-in-de-oosterschelde~a9335a67/

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube