De Zeeuwse mossel en de start van het seizoen

Over de Zeeuwse Mossel en de start van het mosselseizoen

Ze zijn er weer, de échte Zeeuwse mosselen. Het Zeeuwse Mosselseizoen is (veel later dan normaal) officieel gestart (1 augustus ’18). Maar ja, wat bedoelt men met de ‘start van het seizoen’ en wanneer mag je een Zeeuwse mossel een Zeeuws noemen? Adri & Zoon legt het voor je uit.

Over het algemeen kunnen we de Zeeuwse Mosselen indelen in vier soorten.

1. Hangcultuur mosselen uit de Oosterschelde.
Start seizoen: half mei – eind juni.
2. Bodemcultuur mosselen uit de monding van de Oosterschelde.
Start seizoen: eind juni.
3. Bodemcultuur mosselen uit de Oosterschelde.
4. Geïmporteerde ‘Zeeuwse’ mosselen.
Start seizoen: vanaf half juni.

Dat heeft een kleine toelichting nodig. De hangcultuur mosselen starten het mosselseizoen. Deze prachtige mosselen worden aan lange touwen bovenin de waterkolom gekweekt en zijn door deze manier van groeien eerder ‘klaar’ voor consumptie. Voor Adri & Zoon is dit tevens de start van het Zeeuwse mosselseizoen. We leveren al jarenlang met trots deze prachtige hangcultuur mosselen. De opening van het seizoen op 1 augustus ’18 is dus feitelijk onjuist, omdat het niets zegt over de datum waarop de Zeeuwse mossel vers te verkrijgen is.
De bodemcultuur mosselen uit de Oosterschelde volgen de hangcultuur meestal met een maand of twee op. Adri & Zoon verkoopt bodemcultuur mosselen die op percelen in de monding van de Oosterschelde (tegen de Stormvloedkering) groeien. Deze zijn relatief vroeg geweldig van kwaliteit, zelfs al vóór de ‘officiële opening’ van het mosselseizoen! De unieke ligging van deze percelen op het snijvlak van de Noordzee en Oosterschelde zorgt ervoor dat deze bodemcultuur mosselen eerder volgroeid zijn.

Oja, dan hebben we ook nog de ‘geïmporteerde Zeeuwse mosselen’. Dat is een verhaal op zich. Er zijn mosselen op de markt verschenen die opgevist worden in het buitenland, getransporteerd worden naar Nederland om daar verpakt te worden. Deze mosselen worden ook verkocht onder de noemer ‘Zeeuwse mosselen’. U zult begrijpen dat Adri & Zoon dáár niet aan meedoet. Adri & Zoon ondersteunt als Zeeuws bedrijf de Zeeuwse mosselboeren die telen en kweken in Zeeland. Vandaar dat onze mosselen ook voorzien zijn van het keurmerk ‘Zeker Zeeuws’. Door deze mosselen te verkopen heeft u niet alleen topkwaliteit mosselen, maar ondersteunt u tevens de Zeeuwse kwekers. Ook dat noemen wij Zeker Zeeuws.

Eet smakelijk!

Facebook
Instagram
LinkedIn
YouTube